Pasta Oner

* 28. 12. 1979, Trenčín (Trenčín), Slovensko (Slovakia)
graffitista, malíř

 

národnost: česká
pohlaví: muž
web: www.pastaoner.cz

heslo:
Průkopník a propagátor streetartu v čechách.
Vydavatel a šéfredaktor jediného českého streetart-graffiti magazínu Clique.
Spoluautor a artdirector první České knihy mapující vývoj graffiti v Čechách.
Spolumoderoval pořad s Pointem o streetartu a graffiti na rádiu Wave (český rozhlas 4).
Pasta je dobře známý představitel českého streetartu a graffiti. Jak už je ale pro jeho generaci typické, neomezuje se pouze na intervenci v městském prostoru a jeho mobiliáři a s úplnou samozřejmostí vstupuje do galerií a klasických uměleckých disciplín. Využivá širokou škálu médií. Určující je pro něj práce v sítotiskové dílně. Z graffiti si do volné tvorby přenesl důraz na text a typografii. Prvky konzumní a ideologické propagandy 50. až 80. let tak obklopuje novými významy. Slogany které používá se týkají jednak streetartu, jednak obecné generační potřeby vydobývat si vlastní životní prostor a také humoru, kterým jsme vyklí tuto potřebu vyjadřovat.
zdroj - www.pastaoner.cz, 2010
-
Pasta Oner (*1979) patří k průkopníkům české streetartové scény, působí jako vydavatel a šéfredaktor jediného českého streetart-graffiti magazínu Clique. Podílel se na vzniku první české knihy mapující vývoj graffiti v Čechách – In Graffiti We Trust. Ulice zdobí sítotisky, samolepkami, záplavou plakátů s výraznými texty a „subvertisingem“.
Jak už je ale pro jeho generaci typické, neomezuje se pouze na intervenci v městském prostoru a jeho mobiliáři a s úplnou samozřejmostí vstupuje do galerií a klasických uměleckých disciplín. Vytváří čistý grafický styl s kořeny v americkém pop-artu a reklamy 60. let, jeho práce odkazuje na Andyho Warhola, Roye Lichtensteina, či Claese Oldenburga. Neodlučitelnou součástí jeho děl je časté zobrazování tuby pasty v různých „životních“ situacích. V poslední době baví sebe a návštěvníky klubů jako dj, krátce měl s Pointem vlastní radiový pořad o české graffiti scéně. Nepravidelně navrhuje oblečení a design výrobků.
(www.doxprague.org)
-
Mimořádným zástupcem současné umělecké scény je bezesporu Pasta Oner. Autor, který se skvěle prezentuje na vlastních výstavách nejen u nás, ale získal ohlas i v zahraničí, ve svých dílech zpracovává zejména náměty z dnešní popkultury. Kritizuje, zesměšňuje i nastavuje zrcadlo vnímání okolního světa. Nebojí se ironizovat a nevyhýbá se ani konfrontaci.
Původní jménem Zdeněk Řanda s oblibou používá umělecký pseudonym Pasta Oner. Pod tímto jménem se představil na více než padesáti kolektivních výstavách. V minulých letech realizoval sedm vlastních výstavních projektů. Originální tvorba patří nejen do sbírek, ale úspěšně také prezentuje Českou republiku na mnoha výstavách a kulturních akcích. Realizace Candy Shop zaujala návštěvníky světové výstavy Expo 2010 v Šanghaji. Dalším velkým úspěchem je realizace muralu a zapojení se do komunitních projektů pořádaných českou ambasádou v Londýně v průběhu Olympijských her.
Návrhy Pasty Onera se stávají běžně vnímanými objekty. Současně s díly umělců první republiky byla realizovaná skleněná vitráž Zrcadlového sálu v paláci Lucerna v Praze. Pasta Oner se často ujímá také práce, která přináší efekt podpory a získává pozornost i nadačním fondům. Dlouhodobě spolupracuje s Amnesty International, Nadací Terezy Maxové nebo s Centrem Paraple.
Pasta Oner patří mezi umělce, kteří dokonale zvládli techniku kresby i malby. Stěžejní práce se soustřeďuje na akrylovou malbu. Pasta Oner vyniká v závěsných obrazech, velmi dobře si umí poradit i s prostorovými objekty, plastikami a atraktivními instalacemi. Je dobře známý i tvorbou muralů. Velkoformátové malby ve veřejném prostoru skvěle zasahují a vytváří s okolním prostředím neotřelou atmosféru. Komunikují s prostorem a nechávají vyznít téma, které trápí nebo oslovuje valnou většinu diváků. Nejčastějšími náměty je pomíjivá spotřební krása, luxusní značky, ulpívání na bohatství. Pasta Oner se nebojí odkrývat ani citlivé téma sexu.
Originální vidění světa zobrazuje kladné i záporné stránky osobnosti každého z nás. Nebojí se rozpoutat diskuzi, ale v mnoha ohledech kritizuje s laskavým nadhledem nebo humorem.
ajg.cz, 13.10.2019

poznámka:
vlastní jméno: Zdeněk Řanda, 1979-