Jaroslav Šára

rytec skla

 

pohlaví: muž

poznámka:
NKP ne 2016/12

Po absolvování Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, oboru rytí skla, pokračoval Mgr. Jaroslav Šára, Dis. ve studiu rytí skla na Vyšší odborné škole sklářské v Novém Boru. V roce 2009 absolvoval v oboru užité umění - přírodní materiály na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Intenzivně se věnuje klasickému rytí skla a tvorbě historických replik, kde je prioritou zachování tradičních postupů a dosažení nejvyšší kvality.

Jaroslav svou prací navazuje na bohatou regionální tradici a usiluje o využití této techniky v designech současného nápojového skla, svítidel, architektury a dalších oblastí užitého umění se zaměřením na využití optických, světlovodivých a estetických vlastností skleněného materiálu. Jeho cílem je toto jedinečné řemeslo inovativně využít v nových souvislostech a najít pro rytinu mnohostranné, běžné i luxusní využití.

Intenzivně se také věnuje pedagogické činnosti a spolupracuje s několika institucemi a organizacemi na vzdělávání laiků i profesionálů, mimojiné například v americké Pilchuck Glass School.