František Antonín Sporck (Špork)

* 9. 3. 1662, Heřmanův Městec (Chrudim), Česká republika (Czech Republic)
30. 3. 1738, Lysá nad Labem (Nymburk), Česká republika (Czech Republic)
mecenáš, stavebník

 

pohlaví: muž

heslo:
František Antonín Špork byl starším synem generála hraběte Jana Karla Šporka. Vyrůstal v Heřmanově Městci, chodil tu do městské školy do doby, než byl jako osmiletý vyslán na latinská studia k jezuitům do Kutné Hory. Od třinácti let (r. 1675) navštěvoval v Praze filozofické a právnické přednášky na univerzitě Karlo–Ferdinandově v Klementinu,v šestnácti letech právnická studia dokončil.
Po studiích dva roky cestoval po evropských státech, kde získal řadu cenných poznatků.V roce 1684 se ujal svého dílu dědictví, a to paláce v Praze, panství v Lysé nad Labem, Malešově, Konojedech a Choustníkově Hradišti. Poblíž Choustníkova Hradiště budoval u léčivého pramene od r. 1695 své další sídlo – lázně Kuks. Jako devětadvacetiletý se stal císařským místodržitelem.
Na svou dobu to byl velmi vzdělaný a osvícený šlechtic, upoutal na sebe pozornost i jako významný umělecký mecenáš.Umění bylo jeho největší vášní. Na svá sídla povolával nejznámější umělce tehdejší doby – sochaře, malíře, stavitele, řezbáře, rytce, hudebníky, básníky a herce.Patřili k nim sochař M. B. Braun, rytci M. H. Rentz, D. Montalegre, básník J.Ch. Günther, architekt G.B.Alliprandi, skladatel J.S. Bach a další.
Byl katolíkem, člověkem hluboce nábožensky založeným. Dokladem toho je řada kostelů, kaplí a křížků, které nechal postavit.V Kuksu kromě lázní vybudoval zámek, špitál, knihovnu, divadlo, v Lysé pak tiskárnu, knihovnu a poustevny.
Také vydal v češtině a francouzštině více jak 150 knih, které rozdával. Na památku různých slavností a událostí nechal razit pro své přátele a známé medaile a upomínkové mince. Od roku 1701 pořádal i divadelní představení, v letech 1724 – 1734 otevřel první stálou italskou operu v Čechách, jež působila střídavě v Praze a v Kuksu.
Při pobytu v Paříži poznal parforsní hon a s ním spojenou hru na lesní roh. První lesní roh přivezl z Francie r. 1681. Seznámil se tam i s moderními zásadami lesnictví. I tyto poznatky uplatňoval pak na svých panstvích. V Čechách založil také r.1695 lovecký řád sv. Huberta.
Měl neklidnou povahu. Rád se soudil a vedl mnoho soudních sporů, z nichž většinu prohrál. Nejznámějším sporem byl konflikt s jezuity v Žírči o stavbu křížové cesty. Ten vyvrcholil tzv. „kukskou inkvizicí“ 7.2.1730, kdy byl Špork zatčen a obžalován z kacířství. Jeho knihovna byla zabavena, zkontrolována. Nakonec byl Špork soudem osvobozen.
Hrabě Špork zemřel 30.3.1738 v Lysé nad Labem. Pohřben je v rodinné hrobce v Kuksu, kterou nechal postavit.
zdroj - www.zeleznehory-hm.cz

poznámka:
Sporck, František Antonín, hrabě, 1662-1738
Odkaz. forma
Sporck, Franz Anton, Graf von, 1662-1738
Špork, František Antonín, hrabě, 1662-1738