Jaromír Švejdík

* 14. 10. 1963, Jeseník (Jeseník), Česká republika (Czech Republic)
textař, zpěvák, hudebník, kreslíř

 

národnost: česká
pohlaví: muž

heslo:
Vystřídal řadu zaměstnání. V osmdesátých letech založil skupinu Chlapi z práce. Od roku 1989 je zpěvákem a autorem většiny textů skupiny Priessnitz. V roce 2004 se spolu s Janem P. Muchowem, Dušanem Neuwerhem a dalšími hudebníky podílel na projektu Umakart.
Je kreslířem filmových storyboardů (Samotáři, Jedna ruka netleská, Děti Duny, Grand Hotel) a komiksové trilogie Alois Nebel a komiksového alba Bomber k němuž natočil též hudební soundtrack se skupinou The Bombers.
zdroj - www.palacakropolis.cz
-
Jaromír 99, vlastním jménem Jaromír Švejdík se narodil v roce 1963 v Jeseníku. Jeho naprosto originální, ale sdělný a srozumitelný výtvarný projev má dar vystihnout v přesné zkratce náladu okamžiku, atmosféru a pointu příběhu. A nezáleží na tom, zda-li prostředkem je počítačová grafika, kresba, či specifická práce s vystřihovaným a vrstveným papírem. Prvním výrazným mezníkem Jaromírovy práce byl drsný komiks z pohraničí Bomber. V tomto díle a zejména pak v kultovním, posléze zfilmovaném komiksu Alois Nebel vytvořil spolu se spisovatelem Jaroslavem Rudišem unikátní opus, reflektující poetiku i komplikovanou historii Sudet, nejen na Jesenicku. Oživil povědomí o těchto místech, jeho díla jsou zároveň jejich výtečnou propagací i historickým mementem. Ilustroval řadu knih a ve volné tvorbě znovubjevil také pozapomenutou metodu vystřihování. Renesanční rozměr Švejdíkovy osobnosti výrazně zasahuje i svět hudby. Byl zakladatelem, textařem, skladatelem a zpěvákem řady kapel, například Priessnitz nebo Umakart. Se skupinou Kafka Band účinkuje úspěšně v audiovizuálním představení na kafkovské motivy v Theater Bremen.
Smart Communication, 2016/04

poznámka:
Viz též (pseud.) Jaromír 99, 1963-
Historie záhlaví
Autor vystupuje pod svým občanským jménem Jaromír Švejdík jako hudebník, pseudonym Jaromír 99 užívá pro kreslířskou tvorbu.
Zpěvák a textař skupin Priessnitz a Umakart, kreslíř, autor komiksů.