Eva Magdalena Jiřičná

* 3. 3. 1939, Zlín (Zlín), Česká republika (Czech Republic)
architektka, pedagožka, kurátorka, publicistka

 

národnost: česká
pohlaví: žena

heslo:
Narodila se 3. března 1939 ve Zlíně. Když jí byly čtyři, přestěhovala se s rodiči do Prahy. Vystudovala obor architektury na ČVUT v Praze, potom AVU v ateliéru Jaroslava Fragnera. Od roku 1967 pracovala v pražském ÚBOKu (Ústav bytové a oděvní kultury).
V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, ale československé úřady jí zabránily v návratu po srpnové okupaci. Nastoupila v Ateliéru Louis de Soisson, kde projektovala přístav v Brightonu. Pak začala spolupracovat se známým architektem Richardem Rogersem. Proslavila se díky interiérům londýnských a newyorských módních obchodů a butiků. Pro její stavby je charakteristické použití skla a betonu, je známá také díky návrhům skleněných schodů.
V Londýně má vlastní architektonické studio Eva Jiricna Architects a od roku 1999 s Petrem Vágnerem pražský ateliér AI Design. Od roku 1996 je profesorkou, vedoucí ateliéru architektury na VŠUP v Praze. Od roku 1997 je členkou londýnské umělecké instituce Royal Academy of Arts. V roce 2007 byla předsedkyní mezinárodní komise vybírající projekt stavby nové budovy Národní knihovny na Letné. Třináct let učila na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Byla deset let vdaná za architekta Jana Kaplického před tím, než se v roce 1991 oženil s Amandou Levete.
V květnu 2011 obdržela čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Eva Jiřičná se označuje za Moravanku a Zlíňačku. Žije ve Velké Británii, často ale cestuje do Prahy, Zlína, Paříže či New Yorku.
cs.wikipedia.org, 8.5.2018

poznámka:
- s Janem Kaplickým spolupracovala na návrhu obchodního domu Harrods
- projekt konstrukce Oranžérie na Pražském hradě

- hotel Josef v Praze, první designový hotel ve východní Evropě, je součástí asociace Design Hotels, jež zastupuje více než 170 hotelů ve 40 zemích světa, získal řadu cen - Hot list CondeNast Traveller "Coolest Hotels on the Planet" 2003, AIA Excellence in Design Award 2003, Best of Realty Hotel, Projects Czech Republic 2003 a Czech Grand Prix Award 2003


- pražská kavárna Černá Labuť
- lávka pro pěší v Brně
- interiéry v Tančícím domě a v novém sídle Britské rady
- foyer multifunkční haly Arena
- "dvojčata“ - univerzitní a kongresové (zatím nedostavěné) centrum ve Zlíně
- vnitřní úprava gotického kostela sv. Anny na pražském Starém Městě, který má sloužit jako multikulturní centrum Nadace Vize 97 Václava a Dagmar Havlových.