Vladimír Pechar

* 19. 1. 1931, Příbram (Příbram), Česká republika (Czech Republic)
9. 1. 2020, Praha, Česká republika (Czech Republic)
výtvarník, hudebník, malíř, grafik, scénograf, karikaturista

 

národnost: česká
pohlaví: muž

heslo:
Narodil se roku 1931 v Příbrami a od roku 1957 žije trvale v Praze. Zde vystudoval SOŠV, kterou ukončil v roce 1964 (prof. J. Kaiser, J. Mahelka, M. Uchytilová - Kučová). V roce 1970 byl přijat za člena Svazu čs. výtvarných umělců, pak po dvacetileté odmlce se stal členem Unie výtvarných umělců, později Syndikátu výtvarných umělců. Nyní je členem Sdružení pražských malířů.
Početně nejrozsáhlejším je portrétní cyklus šedesáti tváří dramatu Williama Shakespeara. Dvanáct her je zde zastoupeno hlavními nositeli děje, tvářemi bez atributů, bez kostýmů a doplňujícího prostředí. Jsou ve své nadživotnosti často drtivým svědectvím dramatického prožitku divákova i kreslířova. Od kreseb a grafiky byl jen krok ke ztvárnění hrdinů v technice strukturáže ve velmi jevištně vypjaté situaci. Jako zcela mimořádný motiv z celé obsáhlé řady tváří se vymyká postava krále Leara ze stejnojmenného dramatu. Desítky zpracování během desítek let dokazují, že autor se s touto postavou bytostně sžil a dokázal jí předat své životní krédo, svůj vztah ke světu a k životu. Je to naprosto mimořádná a samostatně žijící postava, dokonale charakterizující snahu malíře o uměleckou i lidskou výpověď. Řada konzultací s herci, divadelními teoretiky i literárními odborníky mu byla spolehlivou pomocí v práci.
Vladimír Pechar zasáhl jako většina výtvarníků do různých oblastí umělecké činnosti. Neustrnul ani v dalším sebevzdělávání, protože pro svoji práci potřeboval stále nové poznatky a odborné vědomosti. K tomu mu sloužily i četné studijní cesty, čtyři náročné cesty do Egypta, dvě do Řecka, do Turecka, Kanady, poznal Paříž, Mekku umělců, poučil se i v jiných galerijních městech. Jako významný zdroj uměleckého poznání slouží jeho časté cesty do Říma a do celé Itálie.
Všechny práce, cykly historické, soubory krajinomalby, karikatury, exlibristická tvorba, abstraktní obrazy i grafika, figura i volný portét, to vše je vystaveno v desítkách samostatných i společných výstav doma i v zahraničí. Jeho práce jsou zastoupeny v řadě sbírek oficiálních institucí i soukromých sběratelů v mnoha zemích.
zdroj - www.ig.cas.cz

poznámka:
tvůrce reliéfů v kovu a sádře,
autor zdravice Junáka pro papeže Jana Pavla II.
+ sdruzenimaliru.cz