Ivan Evín Preissler

* 28. 4. 1953, Příbram VI-Březové Hory, Příbram (Příbram), Česká republika (Czech Republic)
1. 4. 2002, Praha, Česká republika (Czech Republic)
výtvarník, malíř, básník

 

národnost: česká
pohlaví: muž
web: http://preissler-ivan.blog.cz

heslo:
1953 Vlastním jménem Ivan Pavel Prajzler, narozen 28. dubna 1953 na Březových Horách, okres Příbram, kam byli jeho rodiče i prarodiče z politických důvodů vystěhováni.
1969 - 1973 Studuje na gymnáziu Dobříš, studium ukončuje maturitní zkouškou. Další studium na umělecké škole nebylo umožněno.
1974 - 1979 Zaměstnán v Hamiru Příbram, továrně na dětské hračky, později u Uranových dolů jako dělník. Pronásledován policejní složkou StB (Zabaveno 10 bloků karikatur na příslušníky VB.)
1979 Získává složitou výměnou malý byt v Praze 7. Zaměstnán ve Státní knihovně Praha, později ve FN Motol. I v Praze je pod dohledem StB a pravidelně předvoláván k výslechům do pověstné Bartolomějské až do r. 1985.
1980 Od 80. let spolupracuje s řadou zahraničních časopisů a je členem mezinárodní umělecké skupiny Network. Přes dvacet let je spolutvůrcem a inspirátorem světového
uměleckého hnutí MAIL-ART. Účastní se přes dvě stě kolektivních výstav ve více než 50 zemích čtyř kontinentů.
1984 - 1985 Studuje angličtinu na Jazykové škole v Praze. Soukromě studuje v dalších letech latinu, řečtinu a hebrejštinu.
1985 Emigruje do Španělska, byt v Praze včetně zařízení je mu zabaven.
1985 - 1986 Za finanční podpory španělské vlády a Červeného kříže studuje olejomalbu na soukromé škole Academia Sotto-Messa v Madridu.
1986 - 1991 Odchází do USA, nejprve do Chicaga, později do New Yorku.Tam prvně použije původního tvaru jména Preissler po předcích. Naváže spojení s naší politickou emigrací, přispívá články do časopisů a zúčastňuje se všech připravovaných aktivit.
Stává se členem mail-artové neoistické umělecké skupiny The Rivington School v New Yorku. Soukromě studuje světová náboženství (jak v cizině tak později i doma) v historických, myšlenkových a jazykových souvislostech.
1991 Návrat do vlasti. Žádá vrácení bytu, bezvýsledně. Stěhuje se k matce na Zbraslav. Spolupracuje s řadou časopisů a novin (např. Živa, Zlatý řez, Lidové noviny, Babylon).
V televizních pořadech, přednáškách a instalacích představuje mladé výtvarníky i osobnosti z domova i zahraničí. Své práce prezentuje pomocí satelitního programu Transcom spolu s americkými a japonskými umělci v různých lokalitách naší planety.
2002 Trpí těžkou nemocí krve po prodělané lymské borelióze.
Umírá 1. dubna 2002 v Praze - Zbraslavi.

zdroj: http://preissler-ivan.blog.cz

poznámka:
Skutečné jméno Preissler, Ivan, 1953-2002
* NK - Příbram;
* Březové Hory u Příbrami
(sdělení Eva Preisslerová matka IP)
vl.jm. Ivan Pavel Prajzler (70789) jméno Preissler poprvé použije v Americe
inspirátor a spolutvůrce uměleckého hnutí MAIL-ART