Daniel Reynek

* 9. 6. 1928, Grenoble, Francie (France)
23. 9. 2014, Petrkov (Havlíčkův Brod), Česká republika (Czech Republic)
tiskař, fotograf

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
tiskař, umělecký fotograf, starší syn Bohuslava Reynka a básnířky Suzzane Renaudové. Mládí s bratrem a rodiči strávili střídavě v Čechách a ve Francii – léto na statku v Petrkově, zimu v Grenoblu. Když za války Němci statek rodině sebrali, nalezli azyl v rodině vydavatele Floriána ve Staré Říši. Zbytek života prožil v Petrkově po boku svého bratra - překladatele a prozaika Jiřího. Poprvé zmáčkl spoušť fotoaparátů už jako kluk. "Bylo to za války, kdy u nás byli ubytovaní jihlavští židé, konkrétně Filip Hermann - a ten mi dal foťáček," vzpomínal později.
Se svým otcem tiskl jeho grafiky a také spolu experimentovali s upravovanými skleněnými negativy. V hledáčku měl Reynek každodennost, fotografoval krajinu, ovce, kočky, oblaka, motivy prosté a nenápadné. Otec, který rád zbásňoval stejná témata, mu zprvu radil, jak se na ně dívat, aby vystihl jejich skrytý půvab.
Přibližně od poloviny šedesátých let vytvářel Daniel fotografické montáže, kdy skládá své barevné snímky přes sebe do dvojic. "Jsou to dva motivy přes sebe. Na začátku nebyly moc povedené, tak jsem si říkal, že to musím zachránit tím, že je nalepím na sebe a ono to udělá něco třetího. To je celý zázrak," vysvětloval v minulých letech fotograf; zachycoval především krajinu v okolí svého domu na Vysočině, do záběrů přírody vkládal detaily stromů, květin, ptáků. V roce 2007 vyšla kniha s jeho fotografiemi Z vln, které zkameněly.
zdroj: ČTK 23.9. 2914