Josef Suk

* 4. 1. 1874, Křečovice (Benešov), Česká republika (Czech Republic)
29. 5. 1935, Benešov (Benešov), Česká republika (Czech Republic)
houslista, hudební skladatel

 

národnost: česká
pohlaví: muž

heslo:
Významný český skladatel a houslista se narodil do rodiny, ve které byla hudba neoddělitelnou součástí života. Otec, křečovický řídící učitel a regenschori, syna odmala podporoval, a tak Suk poprvé veřejně vystoupil jako houslista už v osmi letech. V té době složil i svoji první skladbu – klavírní Křečovickou polku.
V jedenácti letech odešel do Prahy, kde začal studovat na konzervatoři. O pět let později byl přijat do kompoziční třídy Antonína Dvořáka, který se později stal také jeho tchánem. Právě láska ke Dvořákově dceři Otýlii inspirovala vznik symfonické hudby k dramatické pohádce Julia Zeyera Radúz a Mahulena. Ta dnes patří k nejznámějším Sukovým skladbám. V roce 1892 Josef Suk se svými kolegy z ročníku založil České kvarteto, se kterým koncertoval po celém světě až do roku 1933.
Náměty ke komponování čerpal především z malebné krajiny středního Povltaví, ale i z cest do zahraniční v rámci koncertních turné. Svá nejvýznamnější díla složil začátkem 20. století, kdy se musel vyrovnat se ztrátou Antonína Dvořáka (zemřel v roce 1904) i manželky Otýlie (zemřela o rok později). Smuteční symfonii Asrael, nazvanou jménem anděla smrti, věnoval právě památce tchána a manželky. Poté vznikly skladby Pohádka léta, Zrání a Epilog. Poslední z nich je považována za vrchol umělcovy tvorby.
Od roku 1922 působil Josef Suk jako profesor na pražské konzervatoři a o dva roky později byl zvolen jejím rektorem. Této funkce se opětovně ujal v roce 1933, když přestal koncertovat s Českým kvartetem. Kvůli zdravotním potížím se krátce nato přestěhoval z Prahy do Benešova. Tady ho často navštěvovali také jeho žáci, k nimž patří i významní čeští skladatelé Jaroslav Ježek nebo Bohuslav Martinů.
Slavného rodáka dnes v Křečovicích u Sedlčan připomíná Rodná světnička Josefa Suka, která se nachází v Základní škole Josefa Suka. Na přání umělcova vnuka, českého houslisty Josefa Suka, se do světničky dá vstoupit pouze z místního hřbitova, kde je skladatel pochován. V památníku jsou k vidění rodinné fotografie, diplomy, klavír, který skladatel používal při komponování, a další exponáty z pozůstalosti. Návštěvníci Křečovic se můžou projít alejí založenou na počest slavného hudebníka nebo se zúčastnit Sukových Křečovic, neobvyklé hudební slavnosti pořádané každý květen v rámci Pražského jara. Pravidelně na ní vystupuje v kostele sv. Lukáše také Sukův vnuk.
Městské muzeum Sedlčany věnovalo Josefu Sukovi pamětní síň, v níž jsou kromě originálních dokumentů a fotografií vystaveny i housličky, na které osmiletý Josef hrál během svého prvního veřejného vystoupení v roce 1882. V Sedlčanech se rovněž každoročně pořádá mezinárodní hudební festival Sukovy Sedlčany. Za více než čtyřicet let existence hostil řadu předních českých i zahraničních interpretů vážné hudby
zdroj - www.centralbohemia.cz

poznámka:
profesor st. konzervatoře v Praze