Libor Gronský

* 25. 3. 1958, Olomouc (Olomouc), Česká republika (Czech Republic)
galerista, sběratel, lékař, psychiatr

 

národnost: česká
pohlaví: muž

heslo:
Po maturitě na hejčínském gymnáziu vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Od promoce do roku 1993 působil v Psychiatrické léčebně Šternberk, od roku 1993 pracuje jako privátní psychiatr. Specializuje se na různé typy závislostí (narkomanie, alkoholismus, gamblerství) a na psychózy schizofrenního okruhu.
Již více než třicet let organizuje kulturní akce (první koncert uspořádal na gymnáziu). Před Listopadem 89 uspořádal množství pololegálních koncertů, výstav, divadelních představení a filmových projekcí. Jeho snahou bylo do Olomouce přivést zajímavé osobnosti a představit jejich tvorbu.
Této koncepci zůstal Libor Gronský věrný i po revoluci. Podílí se na „Olomouckém kulturním létu“ od jeho vzniku a poslední roky je hlavním dramaturgem. Od roku 2000 provozuje olomouckou galerii Mona Lisa, kde prezentuje rozličná umělecká díla autorů žijících i nežijících. V galerii se do dnešních dnů uskutečnilo téměř devadesát výstav. Vystavovali zde například Jiří Anderle, Adolf Born, Boris Jirků, Jiří Kolář, Oldřich Kulhánek, Kamil Lhoták, Michael Rittstein, Kája Saudek, Josef Váchal, Olbram Zoubek aj.
Vedle kulturní činnosti působí Libor Gronský také jako občanský aktivista. Za komunismu se stal signatářem výzvy Několik vět, v posledních letech organizuje různé akce související s iniciativou „S komunisty se nemluví“.
olomouc.cz, 14.4.2019