Jaroslav Vojta

* 27. 12. 1888, Kutná Hora (Kutná Hora), Česká republika (Czech Republic)
20. 4. 1970, Praha, Česká republika (Czech Republic)
herec, autor vzpomínek

 

národnost: česká
pohlaví: muž

heslo:
Pocházel ze starého a rozsáhlého českého hereckého rodu. Oba jeho rodiče Alois Vojta-Jurný a Amálie Vojtová jakož i jeho sourozenci (Hermína Vojtová a Adolf Vojta-Jurný) byli čeští herci. Z hereckého prostředí pocházela jak jeho nevlastní matka Hana Jelínková, tak její tři sestry Otýlie Beníšková, Terezie Brzková a Marie Spurná.
Vyučil se slévačem a měl běžné strojařské vzdělání. Divadlo začal hrát nejprve ochotnicky od roku 1906, později prošel několika kočovnými hereckými společnostmi (spol. V. Sýbrta-Mělnického, spol. M. Procházkové-Malé, spol. F. Šípka, spol. J. E. Sedláčka, spol. M. Kozlanské[1]), od roku 1910 pak hrál v kamenných divadlech střídavě v Brně a Plzni. Od roku 1919 do roku 1925 byl členem Divadla na Vinohradech, od roku 1925 až do roku 1959, kdy odešel do důchodu, působil v činoherním souboru Národního divadla v Praze.
Jednalo se také o herce s velmi výrazným a neopakovatelným hlasovým projevem, který je dodnes vděčným objektem pro jeho různé imitátory.
Mimo svoji standardní hereckou kariéru také značně proslul svým pověstným vypravěčským stylem při vyprávění anekdot, které prý velice často zkazil, tzv. zvojtil.
Zahrál si v několika desítkách českých filmů, většinou šlo o rázovité, zemité a bodré muže z lidu. Snad nejznámější filmovou rolí Jaroslava Vojty se stala dodnes populární postava strašlivého loupežníka Sarky-Farky z filmu Hrátky s čertem.
cs.wikipedia.org, 2013/03/14

poznámka:
Skutečné jméno Jurný, F., 1888-1970
Odkaz. forma
Vojta-Jurný, Jaroslav, 1888-1970