Václav Talich

* 28. 5. 1883, Kroměříž (Kroměříž), Česká republika (Czech Republic)
16. 3. 1961, Beroun (Beroun), Česká republika (Czech Republic)
dirigent

 

národnost: česká
pohlaví: muž

heslo:
Václav Talich je v historii české hudby zapsán jako vůbec nejvýznamnější dirigent; jeho působení přineslo zlatou éru České filharmonie a dodnes není překonáno. Měl ovšem život plný zvratů.
Poprvé se představil jako dirigent v opeře v Oděse. V českých zemích nenašel stálé místo, takže v roce 1908 odjel šéfovat nově vznikající filharmonii do slovinské Lublaně. Českou filharmonii poprvé dirigoval v roce 1917 a o dva roky později se stal jejím šéfem. Pod Talichovým vedením se orchestr proměnil v jedno z nejlepších těles na světě a sklidil řadu mezinárodních ocenění. V roce 1935 stanul Talich na devět let v čele opery Národního divadla. Záhy po skončení druhé světové války v roce 1945 byl spolu s řadou dalších českých umělců neprávem nařčen z kolaborace s nacisty a osm týdnů vězněn. Krátce po propuštění založil Český komorní orchestr. V roce 1946 se vrátil zpět do Národního divadla, ale po měsíci se zhroutil a raději odešel do ústraní. O dva roky později přijal post šéfa Slovenské filharmonie, neboť po komunistickém puči, kdy se k moci dostal neblaze proslulý ministr Zdeněk Nejedlý, nesměl působit v Praze. Vrátil se až v padesátých letech a znovu dirigoval Českou filharmonii. V roce 1957 mu byl udělen titul Národní umělec. To už ovšem měl francouzský řád Čestné legie a další významná světová vyznamenání.
V roce 1936 si Talich koupil v Berouně, v údolí zvaném Brdatka, kouzelnou vilu s velkou zahradou a kouskem lesa. Nádherná příroda Českého krasu a Křivoklátska ho natolik okouzlila, že sem jezdil relaxovat každou volnou chvilku. Podnikal dlouhé túry podél řeky Berounky až do Plzně nebo se toulal hustými křivoklátskými lesy. V roce 1946 se tu na dva roky uzavřel před světem. Po návratu ze Slovenska se v Berouně usadil natrvalo. Místní si jeho přítomnosti natolik vážili, že po něm pojmenovali i část údolí Brdatka, v němž dodnes stojí jeho vila. V ní také Václav Talich zemřel. Po smrti byl pochován na berounském hřbitově.
Umělcův pobyt v Berouně připomíná významný mezinárodní festival Talichův Beroun, původně komorní akce, která se postupem času rozrostla v prestižní rozsáhlou přehlídku známých interpretů a nadaných studentů pražské Akademie múzických umění. Slavnému dirigentu je věnována také pamětní síň v berounském muzeu s expozicí představující Talichův umělecký i osobní život. Jsou tu i poznámky k partiturám, řada fotografií, dopisy přátel a obdivovatelů nebo Talichova významná ocenění.
zdroj - www.centralbohemia.cz