Theo van Doesburg

* 30. 8. 1883, Utrecht, Nizozemsko (Netherlands)
7. 3. 1931, Davos, Švýcarsko (Switzerland)
spisovatel, malíř, architekt, básník

 

národnost: holandská
pohlaví: muž

heslo:
Theo van Doesburg, vlastním jménem Christian Emil Maria Küpper. Narozen 30. 8. 1883, Utrecht. Zemřel 7. 3. 1931, Davos. Malíř. Pedagog. Odborný publicista. Lektor.

Holandský malíř Theo van Doesburg se narodil 30. srpna roku 1883 v Utrechtu. Původně se jmenoval Christiaan Emil Maria Küpper a byl synem fotografa Wilhelma Küppera a jeho manželky Henrietty Catheriny, rozené Margadantové. Kolem roku 1903 začal mladý umělec podepisovat svoje obrazy jako Theo van Doesburg podle svého nevlastního otce Theodoruse Doesburga. Při studiích si přivydělával psaním článků pro umělecké časopisy a kopírováním obrazů starých mistrů v Rijksmuseu.
Theo van Doesburg začal malovat pod vlivem fauvismu a postimpresionismu jasně barevné figurativní práce. Později se přiklonil k abstrakci a směr vývoje jeho umění měl obrovský dopad na nadcházející generace umělců. Spolu s o sedm let starším umělcem Pietem Mondrianem, který silně ovlivnil jeho práci, v roce 1917 založil De Stijl, umělecký časopis, který prezentoval názory a práce stejnojmenné skupiny umělců. Theo van Doesburg se pak celý život věnoval hlásání idejí De Stijlu V jejím duchu psal příručky a vyučoval - mimo jiné i na Bauhausu - umění a architekturu.
V roce 1923 se umělec společně se svou manželkou Nelly přestěhoval do Paříže. I když Mondrian byl jeho velmi dobrým přítelem, následující rok mezi nimi došlo k několika hádkám, které ukončily jejich přátelství. Jejich hádky se veskrze týkaly toho, jak mají být vedeny čáry na jejich obrazech. V roce 1929 se oba umělci usmířili, když se náhodou potkali v jedné z pařížských kaváren.
Theo van Doesburg, stejně jako ostatní umělci De Stijlu, užíval čisté geometricky uspořádané primární barvy. Geometrické prvky a matematické rovnice v obraze také odrážely jeho zájem o architekturu. Při navrhování obrazů používal jednoduché matematické kalkulace, pomocí motivu geometrických tvarů byl schopen vytvořit na dvourozměrném povrchu trojrozměrný výsledek. Jeho díla se skládala ze základních barev – modré, červené a žluté. Toto omezení předmětu do základních barev bylo typické pro neoplasticismus, jehož základním předpokladem byla nauka, že umění by nemělo představovat žádné prvky okolního světa, ale že by mělo stát osamoceně jakožto vyvážená kombinace linií, tvarů a barev. Van Doesburgovo dílo a jeho publikační aktivity tato stanoviska De Stijlu významně podpořila.
Theo van Doesburg se zajímal též o architekturu a navrhl také několik domů pro svoje umělecké přátele, navrhl také ve spolupráci s Jeanem Arpem a jeho manželkou Sophií interiér kavárny Café L‘Aubette ve Štrasburku. Literárně přispíval do časopisu DADA Holland pod pseudonymem I. K. Bonset a také pod jménem De Stijl publikoval dadaistickou poezii. Vydával i prózu, a to pod jménem Aldo Camini. V roce 1930 se Theo van Doesburg stal jedním ze zakladatelů umělecké skupiny Abstraction-Création. Doesburg také pořádal mnohé přednášky o umění.V roce 1924 měl přednášky i v Praze.
Umělec zemřel 7. března 1931 na selhání srdce ve švýcarském Davosu.


poznámka:
Vlastním jménem Christian Emil Maria Küpper
Pseudonym: I. K. Bonset, Aldo Camini.