Petr Sís

* 11. 5. 1949, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
spisovatel, animátor, grafik, malíř

 

národnost: česká
pohlaví: muž
web: www.petersis.com

heslo:
Ilustrátor, grafik, tvůrce animovaných filmů a autor výtvarných knih pro děti i dospělé. Od roku 1984 žije a pracuje v americkém New Yorku. Ve Spojených státech se stal mezinárodně uznávaným ilustrátorem a autorem dětské literatury.
Petr Sís se narodil v roce 1949 v Brně (jeho otcem je režisér Vladimír Sís), vystudoval školu uměleckoprůmyslovou v Praze a Royal College of Art v Londýně. Na začátku své umělecké cesty se Petr Sís živil, jak se dalo - dělal plakáty, obaly na desky, diskžokeje v pražském klubu Olympic a kreslené filmy, díky nimž se prosadil i na mezinárodní umělecké scéně. Jeho snímek "Hlavy" získal v roce 1980 Zlatého medvěda na Filmovém festivalu v Berlíně.
Díky tomuto úspěchu mohl v roce 1982 legálně odcestovat do USA, kde měl vytvořit krátký film pro olympijské hry, které se konaly v roce 1984 v Los Angeles. Po jejich bojkotu ze strany komunistických států se však odmítl vrátit do socialistického Československa, neboť dostal nabídku od Boba Dylana, aby pro něj udělal kreslený videoklip, který se však rockové legendě nelíbil. Petr Sís se poté rozhodl zůstat ve Spojených státech, kde získal azyl.
V roce 1984 vytvořil plakát k filmu Miloše Formana Amadeus a z Los Angeles přestěhoval do New Yorku, kde odstartovala jeho úspěšná kariéra díky spolupráci s vydavateli dětských knih a s deníkem New York Times, pro který od 24. června 1984, kdy vyšla jeho první ilustrace, vytvořil přes tisíc obrázků.
Ve Spojených státech ilustroval přes 50 knih a dvacet knih také sám napsal. "Začal jsem být vlastně ilustrátor a začal jsem dělat knížky, které jsem nechtěl dělat. Myslel jsem si, že když udělám knížky, že se z nich stanou filmy a takže se zase dostanu k animaci. A vlastně jsem se stával známější a známější v těch knížkách a dneska dělám spíše knížky, protože se nemusím nikomu přizpůsobovat, zatímco v těch filmech, kdy různí producenti mi říkali, že to musí mít jiný konec, nebo že tam musí být nějaká princezna," uvedl Petr Sís v roce 2002 v Interview BBC.
Za svou tvorbu získal Petr Sís mnoho ocenění po celém světě - v roce 2003 dostal stipendium význačné americké MacArthurovy nadace, šestkrát si jeho knížky vysloužily od New York Times ocenění Nejlépe ilustrovaná kniha. V roce 2001 obdržel za knihu "Madlenka" francouzskou cenu Sorcieres, udělovanou za nejlepší publikace pro děti vydané ve Francii. Knížka "Strom života" o Charlesi Darwinovi byla v dubnu 2004 na knižním veletrhu v Boloni odměněna hlavní cenou jako nejlepší dílo literatury faktu.
Celosvětový úspěch sklízí jeho zatím posledních kniha "The Wall", která vyšla v angličtině v září 2007 (rozšířenou českou verzi poté vydalo nakladatelství Labyrint pod názvem "Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou"). Kniha získala ocenění jako Nejlépe ilustrovaná kniha roku (New York Times), Nejlepší kniha roku pro děti (Publishers Weekly), Nejlepší kniha roku (School Library Journal) či Top 10 Editors' Picks (Children), udílenou internetovým obchodem Amazon.com. "The Wall" získala také cenu Boston Globe-Horn Book v kategorii populárně naučné literatury pro děti a Americká asociace knihovníků (ALA) jí v lednu 2008 udělila Caldecottovu medaili a Sibertovu medaili, které se každoročně udílejí za nejvýznamnější knižní činy pro děti.
Petr Sís není však jen ilustrátorem - je autorem výzdoby letiště v Baltimoru, univerzity v Minnesotě, jeho obrázky velryby zpestřovaly vozy newyorského metra téměř rok a půl od podzimu 2001. V roce 2005 dokončil čtyři mozaiky ve stanici newyorského metra na 86. ulici, které zobrazují "oči města, které nikdy nespí". Na jednu z mozaik, jež mají zůstat v newyorské podzemce natrvalo, se mu dokonce podařilo umístit hráče na bombardon s malou českou vlaječkou.
V češtině zatím vyšly čtyři jeho knihy: Strom života, Tibet s podtitulem Tajemství červené krabičky a Hrej, Mozarte, hrej a Zeď.
zdroj - www.czechcentres.cz