Eva Papoušková

* 4. 1. 1969, Brno (Brno-město), Česká republika (Czech Republic)
spisovatelka, scénaristka

 

národnost: česká
pohlaví: žena

heslo:
Eva Papoušková (1969) je scénáristkou, překladatelkou a spisovatelkou. Dětství prožila v Modřicích u Brna a v Brně navštěvovala prestižní základní jazykovou školu, kde ve třetí třídě založila školní noviny. Od dětství ráda psala pohádky, povídky, později i poezii. Po maturitě na gymnáziu studovala anglistiku na FFUK a pak se dostala na vytouženou scénáristiku na FAMU. Po absolvování FAMU psala pohádky, pro Nadaci Miloše Havla četla scénáře a vybírala ty, které za něco stály. Nějaký čas působila jako překladatelka. Napsala scénáře k seriálům Světla z pasáže, Pojišťovna štěstí a Zázraky života, dále se podílela na scénářích k seriálům Cesty domů a Obchoďák. Je autorkou scénářů televizních pohádek Řád saténových mašlí a Fredy a Zlatovláska a také oblíbeného večerníčku O Kanafáskovi, na kterém spolupracovala s výtvarnicí Galinou Miklínovou. V roce 2011 zaslala svůj rukopis do soutěže Albatrosu o nejlepší původní českou prózu pro děti a v dubnu 2012 se dozvěděla, že tuto soutěž vyhrála, a tak roku 2013 spatřili světlo světa Kosprd a Telecí - jedna z nejúspěšnějších knih tohoto roku.
albatros.cz, 22.4.2017
-
Narodila se 4. ledna 1969 v Brně. Prožila šťastné a idylické dětství v Modřicích u Brna v lékařské rodině. Dle přání otce se měly všechny děti věnovat lékařství, Eva se měla stát zubařkou.
V Brně navštěvovala prestižní základní jazykovou školu, a již ve třetí třídě založila školní noviny. Po celou školní docházku měla štěstí na výborné češtináře. Od dětství ráda psala pohádky, povídky, později i poezii.
Na gymnáziu začala využívat svůj talent na psaní. Nebyla moc dobrá v matematice a fyzice, a tak spolužákům, kteří jí pomohli, psala výměnou slohová cvičení. Po maturitě začala studovat anglistiku na filozofické fakultě, protože na FAMU (obor filmová a televizní scenáristika a dramaturgie) ji vzali až napodruhé. Po absolvování FAMU psala pohádky, pro Nadaci Miloše Havla vybírala scénáře.
Nějaký čas působila jako překladatelka. Talent na jazyky po ní zdědila i její dcera, která ovládá angličtinu, němčinu, francouzštinu a hebrejštinu. V devadesátých letech pracovala dva roky pro režiséra Stevena Spielberga a jeho nadaci Shoah.
Zajímá se o architekturu, a ráda maluje. Kvůli psaní scénářů sleduje různé seriály. Nejraději má ty z lékařského prostředí a jejím oblíbencem je například Dr. House. V budoucnu by se ráda podílela na tvorbě historického seriálu, nedokáže si představit psaní scénáře sci-fi seriálu. Scénáře k seriálům začala psát i z důvodu, že její dcera Julie navštěvovala mezinárodní britskou školu s velmi vysokým školným.
Napsala scénáře k seriálům SVĚTLA Z PASÁŽE, POJIŠTOVNA ŠTĚSTÍ a ZÁZRAKY ŽIVOTA, dále se podílela na scénářích k seriálům CESTY DOMŮ a OBCHOĎÁK. Je autorkou scénářů televizních pohádek ŘÁD SATÉNOVÝCH MAŠLÍ a FREDY A ZLATOVLÁSKA , večerníčku O KANAFÁSKOVI, vytvořila scénáře k televizní adaptaci knih Simony Monyové TCHYNĚ A UZENÝ a SEBEMILENEC.
Eva "anitae" U, csfd.cz, 8.7.2017