Tamás St. Auby (Szentjóby)

* 17. 8. 1944, Fót, Maďarsko (Hungary)
konceptuální umělec

 

národnost: maďarská
pohlaví: muž

heslo:
Tamás St.Auby (Szentjóby) (*1944 Fót, Maďarsko), známý také jako Tamás Szentjóby, Tamas Stjóby, Tamas Stauby, Tamas St. Aubsky, Emmy Grant, Emily Grant, Tamas Staub, Tamas Taub a Kurt Schwitters a další, začínal jako muzikant, básník a fotograf. Od 60. let 20. stol. pracuje formou happeningů a akcí; v roce 1966 organizuje spolu s Gáborem Altorjayem první happening v Maďarsku.
Byl zapojen do hnutí fluxus, překládal a dovážel texty, organizoval akce, v roce 1969 pořádá první fluxus koncert v Maďarsku. Je jednou z nejnepopsatelnějších postav maďarské avantgardy, jejíž směřování i náplň významně ovlivnil.
St.Auby v roce 1968 založil IPUT (maďarsky TNPU), Mezinárodní paralelní unii telekomunikací, fiktivní organizaci. Pro svůj „ne-umělecký radikalismus a podílení se na samizdatu“ byl cenzurován, v roce 1974 byl uvězněn a poté donucen opustit zemi a odchází do exilu v Ženevě.


Tamás St. Auby, also known as Tamás Szentjóby, Tamas Stjóby, Tamas Stauby, Tamas St. Aubsky, Emmy Grant, Emily Grant, Tamas Staub, Tamas Taub and Kurt Schwitters, was born in Hungary in 1944.
St. Auby began his artistic career with its end. Already in 1966 the non-art artist wrote his last poem and bade the muse farewell. Since then, he has created an extensive oeuvre made up of actions, happenings, poems, compositions, sculptures, thoughts and mail art, known internationally mainly to the happy few. But St. Auby is not elitist at all and deems himself a neo-social realist.
In the history of Hungarian art, St. Auby holds a key position. This is partly due to his not easily consumed but very influential art or non-art and partly to his essential role in disseminating happenings and Fluxus throughout Hungary.

poznámka:
Také: Tamás Szentjóby, Tamas Stjóby, Tamas Stauby, Tamas St. Aubsky, Emmy Grant, Emily Grant, Tamas Staub, Tamas Taub, Kurt Schwitters, Tamás St. Turba