Galerie Jamborův dům (Galerie Josefa Jambora)

rok vzniku: 1996
obec: Tišnov (Brno-venkov)
adresa: Brněnská 475
PSČ: 666 01
tel.: +420 549 410 211
e-mail: galerie@kulturatisnov.cz
www: www.mekstisnov.cz/galerie

poznámka:
Galerie vznikla v roce 1996 v domě, kde více než třicet let žil a tvořil Josef Jambor (1887‒1964), malíř, jehož obrazy znají všichni milovníci Vysočiny.
Josef Jambor pocházel z Pohledce u Nového Města na Moravě. Po maturitě na novoměstské reálce ho srdce táhlo na pražskou Akademii výtvarných umění, ale na přání rodičů vstoupil na českou techniku do Brna, kde absolvoval kurz pro zeměměřiče. Na Akademii tedy nastoupil v roce 1914 a postupně studoval u prof. Loukoty, Bukovace a Švabinského. Studia ukončil v roce 1919. V následujících letech Jambor hodně cestoval, navštívil Bosnu a Dalmácii, Německo, Holandsko a Itálii. Z cest si přinášel bohatství zážitků a uměleckých námětů (ve sbírce galerie je např. obraz Severní moře ‒ Scheveningen, 1924). Po svém návratu z cest žil nejprve v Praze, pak v Novém Městě na Moravě a od roku 1931 v Tišnově.
Českomoravská vrchovina se stala malířskému citu Josefa Jambora zdrojem nevyčerpatelné inspirace (nejraději se zdržoval ve vesničce Blatiny pod Devíti skalami.)
Josef Jambor odkázal městu Tišnov bezmála padesát obrazů (kromě svých pláten také jeden rozměrný obraz Joži Uprky, několik grafik a kreseb ad.), které byly v galerii vystaveny až do roku 2012. Obrazy byly poté zapůjčeny na divácky úspěšné výstavy v Jihlavě a v Bystřici nad Pernštejnem, zatímco v tišnovské galerii proběhlo několik výstav současného umění. V roce 2014 bude otevřena nová stálá expozice, která by měla Josefa Jambora představit jako vynikajícího krajináře a zasadit jeho tvorbu do dobových souvislostí.
tisnov.cz/galerie-josefa-jambora