Petr Soušek: (Povy)ražení s pokušitelem

termín: 2011/05/17 - 2011/10/02
instituce: Biskupská mincovna
typ výstavy: autorská

poznámka:
Moderně pojatou výstavou replik historických mincí Mgr. Petra Souška Vás formou veselých a poučných příběhů o mincovnictví a historii peněz provede pokušitelská komiksová postavička Poky.

Mgr. Petr Soušek se specializuje na vysoce umělecké ražby mincí a medailí, především v historickém stylu. Jako jeden z mála na světě používá při výrobě původní – historické mincovní postupy: z ručně rytých ocelových, železných i bronzových razidel se mince razí ručně nebo na šroubovém mincovním lisu. Jako materiál mincí používá řadu kovů od zlata až po hliník. Jeho produkty jsou především repliky antických a dalších historických mincí, žetony, medailony a mince podle vlastních i zákaznických návrhů, ale i historizující a z mincí odvozené šperky. Mgr. Petr Soušek pracuje s Pavlem Neumannem v soukromém medailérství ANTIQUANOVA v Brně.

Na přípravě výstavy replik historických mincí v Biskupské mincovně se výrazně podílela kroměřížská pobočka České numismatické společnosti, se kterou správa Arcibiskupského zámku spolupracuje již mnoho let.

Výstava replik historických mincí bude veřejnosti přístupná do 2. října 2011.