Cena Jindřicha Chalupeckého 2019

termín: 2019/09/27 - 2020/01/19
instituce: Pražákův palác
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
-
Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2019 představuje nové práce skupiny Comunite Fresca (Dana Balážová, Markéta Filipová, Marie Štindlová), Andrease Gajdošíka, Baptiste Charneux, Marie Lukáčové a Pavly Malinové. Třicet let od založení Ceny nese výstava finalistů zcela odlišné poselství, než tomu bylo během prvních ročníků. Letošní ročník je v reakci na současnou klimatickou situaci výrazně definován rozhodnutím pohánět celou výstavu z alternativních zdrojů energie a zároveň si při této příležitosti spočítat a uvědomit, jaká je její přibližná energetická náročnost a uhlíková stopa.
Hlavní spojovací linií všech vystavených děl, ale především také postojů jejich autorek a autorů, přitom není ani tak přímý ekologický apel jako pokorný a otevřený přístup bez sebeadorace, jak ve vztahu k vlastní osobě, tak k umělecké tvorbě. Skrze svou tvorbu i každodenní život zkoumají psychologii mezilidských vztahů, faktory prostředí a míst formující životy jejich obyvatel, problematizují tok informací a dat, zohledňují upozaďované role ve společnosti a vyloučené komunity a v neposlední řadě testují možnosti a hranice vlastních pozic jako umělkyň a umělců, aktivistek a aktivistů, rodičů a obecně spoluobyvatel této planety. Tyto momenty dalece převyšují úvahy nad tím, který umělecký výstup je "lepší či horší" a kdo by to měl letos vyhrát. Pokud bychom si přáli, aby Cena Jindřicha Chalupeckého i po třiceti letech fungování něco přinášela, tak je to spíše uvědomění, že vyhrát svou budoucnost můžeme jedině společně.
TAI SHANI: TRAGODÍA > Zahraničním hostem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2019 je Tai Shani, umělkyně z Velké Británie, která představí zcela nový projekt v rámci intervence v expozici ART IS HERE.
Alma Lily Rayner je kvůli zdravotním důvodům zařazena mezi finalisty do dalšího ročníku.
moravska-galerie.cz