Obrazový svět pozdního středověku

termín: 2013/10/06 - 2013/11/08
instituce: Prácheňské muzeum v Písku
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
zahájení 5.10.2013
Gotické kamnové kachle na Písecku.
Výstava „Obrazový svět pozdního středověku“, která byla otevřena v sobotu 5. října slavnostní vernisáží v galerii Prácheňského muzea v Písku, představuje unikátní soubor gotických kamnových kachlů, jehož jádrem jsou nálezy z Písecka a jižních Čech. Výstava byla připravena v široké spolupráci řady institucí, z nichž jmenujme například Národní muzeum, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Západočeské muzeum, Milevské muzeum, Muzeum Jindřichohradecka a Regionální muzeum v Českém Krumlově.
Vynález kachlových kamen znamenal pro středověkého člověka kvalitativní civilizační pokrok směrem od zakouřené dýmné jizby směrem k čisté kouřeprosté světnici, která mohly být využita jakožto reprezentativní místnost, odděleně od černé kuchyně, odkud se kamna obsluhovala. Tato výstava je jedinečným a přehledným exkurzem, který ilustruje dějiny středověkého kamnářství ze dvou hlavních úhlů pohledu.
Výstavu protínají dvě hlavní tematické osy. Tou první je sociální prostředí, v kterém se gotické kamnové kachle vyskytují. Měšťanské prostředí zde ukazujeme na příkladu nálezů z Písku a Milevska. Hrady reprezentují nálezy ze Zvíkova a píseckého hradu. Milevský klášter zase reprezentuje církevní prostředí. Jsou zde zastoupeny i tvrze na příkladu nálezů z Kestřan. A nakonec je zde prezentováno i venkovské prostředí na příkladu nálezu usedlosti v obci Horosedly na Mirovicku. Tento příklad názorně ilustruje, že v zapadlých koutech jihu Čech byly užívány gotické kamnové kachle až do novověku, zdá se ještě na prahu třicetileté války, kdy ve vysokém umění již dávno gotiku vystřídala renesance a nastupující baroko.
Druhou osou jsou výjevy na kachlích. Výzdobné programy gotických kamen jsou otevřenou knihou motivů a námětů středověké imaginace. Duchovní svět té doby je prolnut náboženskými obrazy ze Starého a Nového zákona. Připomeňme, že se pohybujeme v konfesně rozdělených Čechách, takže i motivy ryze husitské a katolické jsou do jisté míry akcentovány. Dále jsou zde obrazy bájných postav, monster a zvířat, jako například jednorožců, gryfů či draků, lovecké a turnajové scény. Vyskytují se i čistě dekorativní motivy jako rozety a rostlinné motivy. Často jsou zastoupeny architektonické motivy, které mají v kamnovém tělese funkci imitace stavebního prvku konstrukce. Erby předních rodů, zemské a městské znaky zase vypovídají o možných rodových vazbách, politických aliancích a preferencích či ekonomických vztazích. Množství motivů kachlové tvorby je odrazem bohatství duchovního života té doby.
Výstava je zasazena do regionálního kontextu jižních Čech. Kromě nálezů z Písecka jsou zde prezentovány též exponáty z hradů Landštejn a Dívčí Kámen a měšťanských domů v Českých Budějovicích, Slavonicích a Českém Krumlově. Potrvá do 28. listopadu 2013.
Jaroslav Jiřík, Prácheňské muzeum v Písku