Arena Sancto-Joannea

termín: 2013/05/04 - 2013/06/30
instituce: Prácheňské muzeum v Písku
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
Malé výstavní síně, dále vystavena díla neznámých mistrů a lidových tvůrců, zahájení 3.5.2013
-
V Malých výstavních síních Prácheňského muzea v Písku se návštěvníkům představí řada tváří jednoho z největších českých světců, tak jak ho po staletí viděli, uctívali a zpodobňovali obyvatelé města Písku. V rámci přeshraničního projektu Porta culturae pořádá tuto výstavu Jihočeský kraj ve spolupráci s Prácheňským muzeem v Písku, Římskokatolickou farností Písek a Státním oblastním archivem Třeboň.
Téma výstavy není náhodné - svatý Jan Nepomucký, hlavní ochránce České země, patří také mezi nejvýznamnější písecké patrony. Nejenom díky soše na Kamenném mostu, kde sousoší s Janem Nepomuckým jakožto s patronem mostů nepřekvapí. V Písku však existovalo i Bratrstvo svatého Jana, u zdejšího děkanského kostela byla vystavěna skvostná, jemu zasvěcená kaple a ve městě, ve sbírkách muzea ale i u soukromých vlastníků objevíme četné doklady zdejší svatojánské úcty.
620 let po Janově mučednické smrti se mohou návštěvníci seznámit se souborem plastik, obrazů, tisků a dalších devocionálií, nejčastěji z 18. a 19. století. Z těch nejzajímavějších jmenujme barokní relikviář s mučedníkovým ostatkem, nově restaurovanou kamennou sochu od kostela sv. Václava, model svatojanské statue, který byl vystaven i na pražské výstavě Sláva barokní Čechie či dřevěnou plastiku z niky domu v Jungmannově ulici.
Výstava bude završena odborným katalogem, jehož vydání je naplánováno na měsíc červen. Kurátor Mgr. Jan Adámek bude v rámci výstavy v několika termínech provádět i kaplí sv. Jana v kostele Narození Panny Marie. Malíř Zdirad Čech vytvořil kresbu sv. Jana jako ochránce města Písku. Připraveny jsou rovněž komentované prohlídky výstavy a lektorský program pro školní skupiny. Muzejní noc, chystaná na pátek 17. května, den po svátku svatého Jana, kterou podpořilo také město Písek, bude pojata v duchu barokní poutě, zavede tedy do časů, kdy byl Janův svátek velmi barvitě slaven.
Výstava, která je stejně jako katalog připravována v české i německé mutaci, začíná 4. května a potrvá do 30. června tohoto roku.