Grey Gold. České a slovenské umělkyně 65+ / Czech and Slovak female artists over 65+

termín: 2015/02/12 - 2015/04/12
instituce: Nitrianska galéria (1999- )
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
-
Výstava súčasnej tvorby medzinárodne uznávaných i menej známych českých a slovenských umelkýň, ktoré začínali na československej kultúrnej scéne po druhej svetovej vojne a v päťdesiatych až šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Projekt predstavuje súčasnú tvorbu osemnástich umelkýň, ktoré sú predstaviteľkami prvých emancipovaných generácií významne prispievajúcich k procesu formovania a udržania kontinuity modernej kultúry v Československu v druhej polovici 20. storočia.
Na výstave diváci uvidia rôznorodú škálu umeleckých prác: procesuálne a existenciálne ladené diela s prvkami telovej skúsenosti od bývalých členiek skupiny UB 12, umelkýň A. Šimotovej a D. Mrázkovej alebo od A. Kučerovej, ktorá experimentuje s fenoménom grafiky. Ku konceptuálnym tendenciám sa dajú priradiť umelecké práce M. Blabolilovej, I. Koskovej alebo J. Svobodovej. Objaví sa tu i citlivá priestorová kresba brnianskej M. Filippovovej alebo dôsledná abstrakcia L. Padrtovej. Je tu zastúpená plastika a maľba V. Novákovej postihujúca aspekty vzťahu znaku, písma, zvuku a tvaru či existenciálne a transcendentne orientovaná plastika D. Vinopalovej-Vodákovej. Spolu s rastúcim presadzovaním technicky reprodukovateľných médií do modernej kultúry a umenia zohrala výraznú úlohu fotografia. Tá je na výstave reprezentovaná výtvarnou veristickou fotografiou E. Fukovej, živým humanistickým dokumentom D. Hochovej a romantickou sociologizujúcou fotografiou M. Luskačovej. S postmoderným spôsobom uvažovania, flexibilne reagujúcim na vývoj umenia sú spojené slovenské autorky K. Bočkayová a E. Cisárová-Mináriková. Obe do svojej tvorby odvážne integrujú prvky esteticky poklesnutej kultúry ako i fenomén gýča či ornamentu. Tvorbu mladších autoriek charakterizuje otvorenosť voči novým technologickým prístupom. A. Matasová, M. Havránková a J. Želibská sa vo svojich dielach dotýkajú niekoľkých oblastí súčasnej vizuálnej kultúry a vyjadrujú sa aktuálnou, často intermediálnou formou.
Všeobecne je možné uviesť, že zúčastnené autorky predznamenávali, utvárali a formovali podmienky profesionalizácie a emancipácie ženskej umeleckej tvorby u nás a pomohli tak k jej integrácii do československých i medzinárodných dejín umenia. Mnohé z nich taktiež významne zasiahli do procesu transformácie umeleckého vzdelávania a etablovania ateliérov konceptuálneho a intermediálneho zamerania na českých a slovenských vysokých umeleckých školách, predovšetkým po roku 1989.
Projekt výstavy vznikal od roku 2012 na Fakultě umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem v spolupráci s Domem umění města Brna, kde prebiehala v termíne od apríla do augusta 2014 jej premiéra. Dôležitým iniciačným podnetom k výstave bola snaha reagovať na stereotypy uvažovania väčšinovej modernej spoločnosti, ktorá pestuje neustálu honbu za novými a mladými prejavmi. Výstave predchádzal dvojročný seminár a výskum podporený rakúskou nadáciou Erste Foundation a WUS Austria, ktorý sa zameriaval na neskorú tvorbu vybraných umelkýň a všeobecne na úlohu kreativity v pokročilom veku ženy.
Výsledky projektu Grey Gold zhŕňa rozsiahla publikácia, ktorá vyšla v júni roku 2014. Okrem kurátorských textov obsahuje rozhovory s umelkyňami a príspevky od sociologičky L. Vidovićovéj z Masarykovy univerzity v Brně a od teoretičky umenia a vysokoškolskej pedagogičky M. Oriškovej z Trnavskej univerzity.