Abstraction création: Art non figuratif 1932-1936

termín: 2018/01/26 - 2018/03/25
instituce: Dům umění
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
Abstraction-Création byla jedna z nejdůležitějších a největších mezinárodních skupin, které sdružovaly umělce abstraktního a geometrického ražení. Vznikla v Paříži 15. února 1931 iniciativou belgického malíře a sochaře Georgese Vantongerloo, holandského architekta, malíře a teoretika Théa van Doesburga a v neposlední řadě francouzského malíře Auguste Herbina. Hnutí vzniklo z potřeby teoretického zakotvení abstraktního umění a propagace jeho výsledků.
Dvacátá a třicátá léta byla obdobím vzniku řady avantgardních skupin, ale hlavním impulsem pro založení skupiny byl van Doesburgův text Art Concret. Konkrétní umění pak začalo žít novým životem. V průběhu následujících sedmi let se členy skupiny stala plejáda skvělých umělců a pionýrů abstraktního umění. Za celé období existence prošlo hnutím na čtyři sta osobností. Skupinu řídil komitét, jehož členem byl v prvních letech i František Kupka.
Prezentované album je ohlédnutím za tvorbou skupiny z nejdůležitějšího období její existence. Výběr byl sice limitován možnostmi jednotlivých členů, ale přesto se podařilo seřadit třicet autorů, jejichž díla jsou navýsost reprezentativní.