Zdeňce Čepelákové

termín: 2009/04/23 - 2009/07/05
instituce: Letohrádek Ostrov
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
Výstava představí osmnáct kresebných a grafických děl regionálních autorů, která vznikla k osmdesátiletému jubileu dlouholeté kurátorky pobočky karlovarské galerie Mgr. Zdeňky Čepelákové.
Výstava prezentuje soubor děl devatenácti umělců působících v karlovarském regionu. S myšlenkou vytvoření dárkového konvolutu k osmdesátým narozeninám Mgr. Zdeňky Čepelákové přišel Ing. Milan Humplík, karlovarský sběratel. Rychlá odezva autorů ukázala především vřelý a přátelský vztah k dlouholeté kurátorce pobočky karlovarské galerie.
Různorodý soubor obsahuje grafické listy, kresby a fotografie v jednotné velikosti A3. Zastoupena jsou díla spjatá se skutečností, například kresebná studie gesta rukou Jiřího Kožíška či poetická a vtipná představa Milovnice umění od Dalibora Nesnídala. Ozvuky krajiny a přírodních fragmentů se objevují v listech Václava Balšána, Petra Strnada a Eduarda Milky. Vystavená abstraktní tvorba se pohybuje v mnoha polohách: intimní a světelné (Lenka Březinová), lyrické, inspirované hudbou (Oldřich Lípa), expresivní (Jan Samec) nebo geometrické (Ladislav Švarc). Na poli fotografickém rozehrává Bořivoj Hořínek iluzivní hru s perspektivou, Stanislav Kožený věnoval působivý portrét Zdeňky Čepelákové a fotografii z obsáhlého cyklu Z českého venkova. Sbírku děl obohacují reliéfy Pavla Knapka a Václava Hakla. Prezentováno je též dárkové pouzdro souboru z rukou uměleckého knihaře Jana Soboty.
Výstava je doplněna o ukázky menších grafických listů a kreseb z konvolutu, který vznikl v roce 1989 z totožných pohnutek – pro radost Zdeňce Čepelákové. Zastoupeni jsou například Adriena Šimotová, Vladimír Preclík nebo sestry Jitka a Květa Válovy.
Galerie umění Karlovy Vary – její ostrovská pobočka se již celá desetiletí systematicky věnuje mapování regionální tvorby. V roce 1977 vznikla v Letohrádku samostatná sbírka regionálního umění a je zde též uložen a aktualizován archiv regionálních autorů. Podíl na velké řadě monografických i skupinových výstav tohoto zaměření má právě Zdeňka Čepeláková. (http://www.letohradekostrov.cz)