Světlo je život

termín: 2015/06/11 - 2015/07/02
instituce: Akademie věd České republiky
typ výstavy: nevýtvarná

poznámka:
Sál ICAVI, zpracováno dle http://popularizace.avcr.cz/vystavy/narodni/
-
Organizace spojených národů oficiálně vyhlásila rok 2015 Mezinárodním rokem světla a technologií založených na světle, aby občanům celého světa připomněla významnou roli světla a optických technologií nejen v každodenním životě, ale při rozvoji celé společnosti. Akademie věd České republiky k této příležitosti připravila výstavu „Světlo je život“, která se uskuteční od 11. června do 2. července 2015 v jejím sídle na Národní 3 v Praze 1.

Mezi exponáty vás nejspíš zaujme obrazovka s technologií Ambilight, která dokáže přenést obraz i na stěnu. Seznámíte se s nejzajímavějšími světelnými úkazy či s využitím světla ve vědě, pobavíte se u kreativních mezinárodních posterů vytvořených právě při příležitosti Mezinárodního roku světla.
Prostřednictvím videí se podíváte do srdce superlaseru, seznámíte se s jednotlivými projekty zúčastněných pracovišť Akademie věd. V improvizované observatoři si díky profesionálnímu dalekohledu a s trochou nadsázky prohlédnete Saturn, aniž byste opustili budovu Akademie věd, dozvíte se, jak vypadá kondenzovaná tma či co je světelné znečištění.