Reality podle

termín: 2013/01/04 - 2013/03/01
instituce: Galerie Václava Špály
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
¨
Výstavou s názvem PODLE skupina Reality přichází poprvé s obrazovou malbou. Jde o repliky, či reduplikace obrazů Václava Špály, s plným vědomím toho, co význam replika znamená. Nejde však prioritně o snadný ironický odstup či parafrázi. Reality obrazům přiznává smysl, aniž by však pracovala například s patetickou adorací české moderny či moderny jako takové.
V Galerii Václava Špály vznikla instalace, jejíž význam vychází nejen z názvu galerie, ale především zohledňuje charakter a paměť prostředí. Autoři architekturu galerie vědomě významově posunuli, aniž by tuto změnu jakkoli zvýrazňovali. Vše vypadá, že galerie taková byla vždy.
Změna atmosféry, vytvořená zmíněným architektonickým „zásahem“, probíhá kontinuálně s obsahovou pamětí vlastních vystavovaných obrazů. Jedna bez druhé by pravděpodobně ztrácely na účinnosti, ale především by vypovídaly jiný příběh.
Podstatným rysem vystavených obrazů jsou i jejich jednotně zvolené formáty, zvolená malířská technologie (průmyslová barva na sololitu) a závěrečný rám. Obrazy malovali autoři Reality vlastnoručně, bez cizí pomoci.
Vznikl tak celek, který vytváří polemické pole pro vnímání současného umění a jeho způsobů interpretace. Polemizuje tak například i s jistou ochablostí, snadností či zakademičtěním současných postkonceptuálních instalací. Zároveň se však Reality rozhodně z proudu tendencí konceptuálního prostředí nevyčleňuje a nesnaží se tak o apriorní pseudokritiku z pozice zdánlivě opačné.
Reality, leden 2013, galerievaclavaspaly.cz