Essl Art Award CEE 2011

termín: 2011/05/31 - 2011/06/26
instituce: Staroměstská radnice
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
2. patro
-
Již počtvrté bude v Praze předána cena Essl Art Award CEE 2011 mladým umělcům a studentům vysokých uměleckých škol, která objevuje nejaktuálnější proudy mladého umění v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku, Česku a Maďarsku.
Cenu pro mladé umělce uvedl do života rakouský sběratelský pár Agnes a Karlheinz Essl a je udělována v úzké spolupráci s odborníky, muzei a akademiemi umění v těch zemích, v nichž působí rodinný podnik bauMax.

O vítězích rozhoduje mezinárodní porota, jež vybere z více než čtyř set přihlášek práce deseti výtvarníků. Cenu získají dva z vybraných účastníků z každé země, jejichž práce budou následně vystaveny v Essl muzeu současného umění v Rakousku společně s díly vítězů soutěže v ostatních oblastech a zemích. Českou republiku bude v porotě soutěže opět zastupovat historik umění a galerista Jiří Švestka.
Výstava deseti finalistů proběhne na Staroměstské radnici poprvé. Na cenu jsou v České republice nominováni Josef Bareš, Jan Brož, Petr Dub, Světlana Fialová, Friederike Höppner, Martina Holá, Edita Pattová, Erik Sikora, Roman Štětina a Viktor Valášek.