Akné / Acne: Současná česká malba ze sbírky Richarda Adama / Contemporary Czech Painting from the Richard Adam Collection

termín: 2006/10/05 - 2006/12/30
instituce: Galerie Rudolfinum
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
Sbírka Richarda Adama je ve své komplexnosti nejrozsáhlejším souborem české malby od poloviny osmdesátých let až do současnosti, jaký v České republice existuje. Počínaje generací Tvrdohlavých, přes lyrizující tendence devadesátých let (Česká abstraHce) a skupinu Bezhlavý jezdec dospívá až k současné malbě ovlivněné komiksem, streetartem, grafitti atd. Je v ní zastoupena tvorba minimalistická, konceptuální i postkonceptuální, geometrická, a v menším rozsahu i obrazy realistické. Průřez celou kolekcí je reprezentativně představen v brněnské Wannieck Gallery.
Richard Adam sbírá obrazy od konce sedmdesátých let. Od poloviny osmdesátých let se zaměřoval na tvorbu některých členů pozdější skupiny 12/15 – pozdě, ale přece. Počátkem devadesátých let se jeho sběratelský zájem obrací ke generaci Tvrdohlavých, vytváří ale i rozsáhlé soubory prací některých dalších významných tvůrců, především Jiřího Kovandy a Vladimíra Skrepla. Jeho sběratelské aktivity se po polovině devadesátých rozšiřují také na nastupující malířskou generaci a zájem o nejmladší tvůrce je určující dodnes.
Pro výstavu v prostorách Rudolfina byl vybrán soubor obrazů, který pokrývá především „klasickou“ malbu posledního desetiletí. Ta nebyla, v takto uceleném výběru, dosud v Praze vystavena.
Expozice začíná tvorbou poloviny devadesátých let, tj. již zmíněnou českou abstraHcí, obrazy Petra Písaříka, Petra Pastrňáka, Ivana Voseckého a Jiřího Černického. Mapuje malířskou tvorbu některých členů skupiny Bezhlavý jezdec (Bolf, Šerých, Mančuška), dále Jakuba Špaňhela či Milana Saláka, představuje „džínovinové“ obrazy Františka Matouška i obrazy malířů, kteří končili AVU v Praze počátkem tohoto desetiletí (Kopal, Fexová, Kožíšek) a rovněž, v hrubých rysech, mapuje tvorbu nejmladší generace (někteří členové skupiny RAFANI, Hošek, Girsa, Šalanda atd.).
galerierudolfinum.cz