Vienna meets Prague

termín: 2021/06/12 - 2021/06/20
instituce: Vídeň (Wien)
typ výstavy: festival/veletrh

poznámka:
Čtyři hodiny a tři minuty trvá cesta z vídeňského „Hauptbahnhof“ na pražské hlavní nádraží. To je přesně 253 kilometrů, a když zrovna neřádí koronavirus, je v denní nabídce okolo devatenácti spojů. A ačkoliv nejsou obě dvě města od sebe příliš vzdálená, stále zůstává mnoho nepoznaného.

Festival Vienna meets Prague, organizovaný Annou Rendl, Terezou Chaloupkovou, Ludgerem Hagedornem a Anežkou Jabůrkovou, chce svým rozmanitým programem nasměrovat návštěvníky k objevování české kultury a českého umění. Jako přeshraniční platforma podporujeme mladou českou uměleckou scénu a její přirozené zapojení do středoevropského kulturního prostoru a také poukazujeme na důležitost a nutnost mezinárodní sousedské spolupráce. „Vienna meets Prague“ se se svými aktivitami zapojuje do tohoto dialogu mezi oběma důležitými centry evropské kultury.

Česko rakouský kulturní festival Vienna meets Prague se v letošním vydání zaměří na Bohumila Hrabala, legendárního pražského spisovatele a představí ho v několika programových sekcích festivalu.

Bohumil Hrabal je možná tím nejoriginálnějším českým spisovatelem 20. století. Ve svém díle dal vzniknout naprosto jedinečnému pražskému mikrokosmu. Vykreslil svět plný anti hrdinů a něžných barbarů žijících ve své zvláštní smutné dojímavosti. Často je Hrabalovo prazvláštní vyprávění zasezeno do neobyčejných kulis a charakterizováno groteskními pointami v duchu takzvaného „selského rozumu“. V jeho tvorbě se potkávají dva velké a slavné literární odkazy v podobě Jaroslava Haška a Franze Kafky. Hrabal vytvořil ale například zcela unikátní pojem v podobě literárních postav tzv. pábitelů, kteří svým nestoudným plácáním krouží od světové politiky po nejvyšší lidské ideály. Tak, jak je Hrabal – sám velký vypravěč příběhů a anekdot – zažil na vlastní kůži v jeho oblíbeném pražském podniku U zlatého tygra.

https://wien.czechcentres.cz/program/vienna-meets-prague