Búcsú a tavasztól: Forradalmi ifjúsági lapok, 1968. 2. szám / Farewell to Spring: Revolutionary Youth Magazines 1968. Nr. 2

termín: 2018/06/21 - 2018/09/16
instituce: Galeria Centralis
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
Rozlúčka s jarou: Revolučné mládežnícke časopisy, 1968. č. 2
Další vystavující: Red Peristyle

Rok 1968 začal s veľkými nádejami v niektorých krajinách strednej a východnej Európy. Na krátku chvíľu sa zdalo, že prísna ideológia bola nahradená politickým pragmatizmom.
Objavili sa prvky spotrebiteľskej kultúry a dokonca aj súkromný sektor. Cenzúra kultúry bola uvoľnená alebo dokonca zrušená. Lavína protestných hnutí na Západe mali vplyv na tieto krajiny, zatiaľ čo kontrakultúra tiež zanechala stopy v Československu, Poľsku, Juhoslávii a Maďarsku. A podobne ako západná mládež, mladí ľudia za železnou oponou chceli tiež opraviť chyby predchádzajúcej generácie a našli svoj vlastný hlas a vlastné spôsoby, ako sa vyjadriť. Vytvorením fiktívneho medzinárodného mládežníckeho časopisu sa výstavou „Rozlúčka s jarou“ prezentuje toto prosperujúce a nádejné obdobie študentských protestov, happeningov a iných udalostí mládeže a kontrakultúry, ktoré skončili inváziou vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.
Zdroj: https://juliuskollersociety.org/sk/rozlucka-s-jarou/