Vcházení do krajinomalby a krajinářská fotografie: Jižní Morava a moravské Karpaty

termín: 2022/02/04 - 2022/04/17
instituce: Muzeum ve Šlapanicích
typ výstavy: kolektivní

poznámka:
Výstava tematicky zaměřená na jižní Moravu a moravské Karpaty ukáže proměny moravské krajiny zhruba za posledních sto let prostřednictvím obrazů a fotografií.

Smyslem výstavy je zkoumat a komentovat proměny krajiny na základě srovnání v minulosti vytvořených krajinomaleb a fotografií se současným stavem. Realistické malby a staré fotografie nám zanechaly svědectví o dřívějších způsobech využívání krajiny, o typech rostlinných společenstev, někdy dokonce i o konkrétních druzích rostlin, které je možné v obrazech identifikovat. Projekt je založen na dohledávání míst pořízení krajinomaleb a fotografií v terénu, zhotovení srovnávacích fotografických snímků a interpretaci změn krajiny s použitím mapových či literárních pramenů a také výsledků terénního průzkumu. Díky tomu můžeme hodnotit, jak se daná lokalita v průběhu času dále utvářela.

Tímto způsobem je možné i jinak než čistě esteticky pohlédnout na artefakty, které budou na výstavě prezentovány: krajinné veduty brněnského malíře 19. století Františka Richtera(1774–1860), fotografie lokalit Moravského krasu od Karla Absolona (1877-1960) a Vladimíra Stehlíka, krajinomalby šlapanického rodáka Aloise Kalvody (1875–1934)nebo práce malíře a sochaře z Tvarožné Vladimíra Drápala (1921–2015) či malíře výjevů z okolí Kořence Františka Řehořka (1890–1982).

Projekt je podporován Technologickou agenturou České republiky a řešitelskými institucemi, mezi nimiž jsou: Ústav geoniky AV ČR, v.v.i.; Mendelova univerzita v Brně; Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v.v.i.