Obrazy Františka Grosse

autor textu: František Doležal
strana: 4-4
rok vydání: 1947
typ dokumentu: podřazený dokument
jazyk: český
nadřazený dokument: Národní osvobození,

poznámka:
František Gross je vedle Fr. Hudečka a K. Lhotáka jedním z nejvyhraněnějších malířů tzv. Skupiny 1942, jež dnes tvoří levé křídlo Umělecké besedy. Oproti Hudečkovi, který je vybaven silnou dávkou básnické fantasie a invence, je Gross střízlivější, méně spontánní a výbušný. Jeho vývoj je pozvolný, poměr plynulý a uvážlivý. Jeho rejstřík je užší, barva tlumená šedí se ozývá intensivněji jen v cela mimořádných případech. Ve své podstatě je Gross romantik, i když jeho tvorba na sebe bere nekonvenční podobu a nabývá tu a tam objektivnějšího smyslu. Vnitřní rozštěpenost, jež poznamenala téměř bez výjimky celou generaci jeho vrstevníků, překonává kázní opřenou o poznatky čerpané z nejvyspělejšího evropského formálního usilování, především však z konstruktivních tendencí vycházejících z picassovského kubismu.
Vybaven touto výzbrojí ponořuje se do svých vidin, pohybujících se na rozhraní mezi denní skutečnosti a snem a vtiskuje jim ráz romantické hry, v níž vystupují na konkrétní kulise staré surrealistické fantomy, změnivši se postupem doby v zmechanizované lidské stroje, symboly pokročilé civilisované doby. Tam, kde kulisa mizí a sen ustupuje bdělému nazírání, mění se obraz v zátiší a nabývá objektivnější povahy. Jinde je pouze řešena sama kulisa, jež činí často dojem opuštěného jeviště, v němž se obvykle odehrává malířův básnický sen.
Výstava v galerii J. R. Vilímka uvádí všechny tři zmíněné způsoby řešení. K nim se připojují studijní záznamy z francouzské cesty, jež přinášejí v poetisujících a náladových krajinách některá řešení, jež je nutno pokládat za nebezpečná, i když je zřejmé, že v nich autor sleduje nové úmysly.
Při celkovém hodnocení Grossovy práce je nutno vyzvednout úsilí o vlastní cestu v kontaktu s dobou a nejprůbojnějšími evropskými snahami a ocenit jeho nekompromisnost v postoji k výtěžkům, jež mu slouží za východisko k hledání dalších cílů. Tyto vlastnosti je třeba zdůraznit už proto, že se dnes často setkáváme leckde s ochotou se jim zpronevěřovat.
fd