Vrství se obraz na obraz...

autor textu: Miroslav Koval
rok vydání: 2008
typ dokumentu: podřazený dokument
počet stran: 1 (pozn.: nestránkováno)
jazyk: český
nadřazený dokument: Jana Budíková, Věnováno mému dědu Josefu Graulichovi

poznámka:
-
Vrství se obraz na obraz…
Nahlížením do přírody myslí pojmy nezatíženou noříme se do barevné hudby tvarů, která se v nás rozpomíná na všechny své rozmanité proměny. Obraz je návratem, pokusem o opětné splynutí s ní míří k sebezapomnění v jejím čirém prameni a žádný zdánlivý novotvar mu není cizí.
Podstata malby uniká slovu ponorem do skutečnosti, jeho zástupnou roli přesahuje. Mohu jím sotva naznačit, jak se potkává s mou zkušeností. Ta Janina s ní na první pohled souznívá, ale pod pláštěm spletitých linií původu zřetelně přírodního nese i tušené stopy minulých tělesných dotyků, a je tak i programní hudbou životních situací. Přestože měly kdysi i ostré zraňující hrany, bolest a tíha i radost dne zpětně se podobá snu nebo snad i jen zaslechnutému cizímu vyprávění. Zůstala ohlazená podoba věcí, tváří, míst a dějů, které si už stěží jasněji vybavíme.
Návraty ale jitří pozapomenuté, jsme řečištěm paměti v proudu událostí a všechno to dříve silně prožívané přítomnou chvíli výrazně spoluutváří. I proces malby je takovým rukodělným rozpomínáním a spontánně dosvědčí naše bytí v čase, tady, na Zemi. A snad právě to je tu skrytým jádrem výmluvné a mnohovrstevné řeči citlivě laděných i energicky hnětených obrazů, grafik a kreseb. Jadrná malba je Janě zásadní nutností a podobně otevřenou mysl zpříma a zřetelně osloví.
Výstava v roce jejích oblých šedesátých narozenin je malým připomenutím dosavadní cesty. Je „ohlédáním se“ příznivým, a v čase malby, odsouvané kamsi na vedlejší kolej, je i znovupotvrzením její neměnné hodnoty, nezávislé na dobovém mínění. Před její hutností žádná mediální manipulace neobstojí.
Miroslav Koval, Ohlédání, katalog výstavy
Galerie J. Jílka, Šumperk, 2006